fredag den 9. december 2011

Staudesåningens mysterier - Del 2

Nå, det river og rusker jo gevaldigt både i tagstenene, de nøgne grene.
Og i mig, må jeg indrømme.

Det der jul er ok-godt i gang - efterhånden også hos mig. Jeg ved, at jeg kommer i det rigtige 'julemode', når jeg har fået mættet min såningstrang. Jeg tænker, at blot ét eneste forår i mit liv, hvor jeg prikler og prikler og potter om måske kan "vaccinere" mig?

Skulle jeg nu være heldig at hele skidtet spirer (og det er jeg jo)... ;)

Men altså frøene - dem, jeg havde byttet mig til, og som jeg ikke orkede at så for en måned siden - lå ude i vores garagekøleskab og kaldte på mig med en skinger stemme. Da jeg er ret lydoverfølsom og i øvrigt ikke kunne sove i nat (igen), besluttede jeg , at det var tid til at tage sig lidt af de små.

Så kl. 02:14 startede med at finde kuverten med november/december/januar-staudefrøene frem. Utroligt som man kan sidde længe og nusle med sådan nogen. (Næsten som da jeg samlede på glansbilleder som en ranglet 12årig).

Her til morgen var der stormende kuling og det efterlod jo kun èt sted, man (jeg) kunne opholde mig udendøres i længere tid ad gangen. Så iført 3 lag tøj (skiundertøj, vinterløbetights, ragsokker, hue, halstørklæde osv osv.) og bevæbnet med frø, div. udstyr og en kop termo-te, blafrede jeg ud i drivhuset.

Her stod bakker med gennemvædet jord klar fra forleden.

Herefter følger noget, som - hvis det blev vist på tv - skulle være kørt i 8-dobbelt hastighed. For sæven da også! Måtte ind og ud et utal af gange, fordi der hele tiden var et eller andet, jeg havde glemt. Og det er altså ikke fordi jeg ikke tænker mig om. Men glemsomhed er og bliver måske min redning, nu hvor jeg ikke dyrker særligt meget motion. Kom jo også til at rydde op efter mig selv sidst. Nævner det bare.Så der var en del. Og i 3-lagsudstyret blev det en temmelig varm omgang!


Her følger en liste udarbejdet efter såningen (og motionen):
Skulle jeg nu få brug for det en anden gang. Eller skulle du måske få lyst til at smide et par frø i jorden?


Udstyrsliste:

 • Bakker fra kød/frugt/grønt. Husk at rense/skolde dem godt forinden. Skær revner/huller i bunden til dræn. Du kan også bruge flamingo-bakker.
 • Så- og priklejord. Evt. blandet med Perlite eller grus/sand (til dræn og luft)
 • Vandsprays. En til at topvande efter såningen og en med Atamonvandblanding, til at slutspraye med. (Til forhindring af udtørring, råd og mug og svamp og andet bras)
 • Spatel til at glatte jorden ud med, så den er lige høj alle steder, og spiringen dermed sker nogen lunde samtidigt i hele bakken. 
 • Kniv til at åbne frøbreve med og til at flytte lidt rundt på frøene med, så de bliver fordelt jævnt i hele bakken.
 • Så- og priklepind til at trykke større frø ned i jorden med. En blyant, bambusstok eller kniven kan også bruges. 
 • Skål til at blande små frø med sand/jord i, så de er nemmere at så jævnt. 
 • En Klud til at tørre skålen efter med, så den er HELT tør inden du drøsser de næste frø i. Samt til dine fingre
 • Papirklips til de frøposer, du har åbnet, og som du glemmer og lukke. Forhindrer ærgrelser!

PS. Har købt keddeldragt til mig selv på nettet nu for at slippe for de 3 lag. Synes selv det er en fabelagtig løsning. Knapt så sexet. Men hvem er det i haven om vinteren?

PPS. Sidst (Staudesåningens mysterier - Del 1) fik jeg en del skønne kommentarer som handlede om selve såmetoden. Skulle de stå ude? Inde, på køl, under en bænk, i drivhuset osv.

Jeg hælder jo til VENT OG SE-metoden, dvs. at efterligne naturens gang med temperaturer og vejrlig som svinger.Har i øvrigt fundet ud af, at den metode er yderst anvendelig i rigtigt mange af livets andre forhold.

Det hele handler om tålmod og forventninger :D

Frøhilsen på en frisk fredag!

13 kommentarer:

 1. Jeg beundrer dig for din tålmodighed udi staudefrøsåningens mysterier - godt gået. Jeg håber af hele mit hjerte at du får succes med den arbejdsindsats :)

  SvarSlet
 2. hvor er du flittig:) jeg har skrevet plantepinde og skal så storkenæb frø i løbet af weekenden:) Anne Gine

  SvarSlet
 3. Ved ikke hvilken blog du bruger mest.. så jeg prøver også lige her..
  Jeg har endelig fået svaret på de spørgsmål du skrev på min blog.. Se mere på:
  http://skthelena.blogspot.com/2011/12/kom-tttere-pa.html

  SvarSlet
 4. Tak, Lene, for dine hjertelige forhåbninger! Tror det hjælper!
  Mmmm, hvis der er nogen, der er flittig, er det da dig Anne Gine. Jeg plejer at være en god starter/igangsætter, men skal jo også i mål. Det er du kommet over årene.

  Sct. Helena, tak skal du have. Jeg har læst dit svar. Den pris kan vi ikke matche - må blive et 50-årsønske eller noget.

  SvarSlet
 5. Jeg håber virkelig også for dig, at du får mere end for mange spirer ud af det, for det har du virkelig fortjent, Marianne :-)
  Jeg starter først rigtigt på frøene efter nytår, og jeg har endnu ikke besluttet hvor mange der skal sås. Det kommer lidt an på helbred og evt. jobsituation. Men nogle bliver det altid til, ved jeg af erfaring :-D

  SvarSlet
 6. Hyg dig med frøsåning ....fra nu og frem til foråret ;O)

  De plantepinde har jeg ikke set før. Smart :O)

  SvarSlet
 7. Ja det er jo herlig armchair gardening udgivet af dig, Marianne, og om ikke andet, så er det dejligt underholdende. Du har sådan en fin skrivemåde, at jeg klukker ind imellem. Det her er ROS...!
  Du er så god til at forklare og meget pædagogisk, at jeg bliver helt træt, som om det er mig, der har stået der og priklet og sået og frosset og haft det for varmt.
  Det overlader jeg helt til dig, det med at så og prinkle. Mine succesrate er lav på denne årstid, så jeg må vente til lysere tider.
  Men din »pen« er topunderholdende, altså. TAK for det....

  SvarSlet
 8. Kære Marianne, jeg elsker dine reportager fra det virkelige liv, smiler og morer mig. Det var også dig der engang skrev "pausepoul" og det tænker jeg du har trængt til efter din løben frem og tilbage fra drivhuset.
  Jeg venter og ser og glæder mig til at høre hvordan det spænder af:)
  Rigtig god weekend!

  SvarSlet
 9. Hold da op du går til den, med såning. Det skal nok blive godt. Glæder mig til, at se resultatet. Men sh.. du får travlt når du skal til at prikle ud :-D ha ha....
  Som alternativ til kødbakker kan jeg anbefale, at man såér i nogle plastbakker, der har været slik i. Dem kan man som regel få fra en kiosk, for de bliver jo som regel alligevel smidt ud.
  Jeg kender også godt det der med søvnløshed. Jeg plejer, at liste ind i stuen (for ikke at vække min papegøje, der så syntes det er morgen og begynder at snakke HØJT.)Så tænder jeg en masse stearinlys, laver mig en kop kaffe, og tænder computeren. Så sidder jeg som regel og læser haveblogs. Trætheden kommer så som regel snigende igen efter en times tid. Men så er tiden da brugt på noget fornuftigt ;-D
  Nå men jeg har ikke prøvet, at så stauder endnu, men det er da også en af de ting der skal forsøges.
  Som Bente skriver, så synes jeg også du skriver ganske underholdende :-D
  Julehilsner fra Marianne i Hvam.

  SvarSlet
 10. Det er jo et helt lille julemirakel med alle de små frø der får chansen for hos dig.........imponerende. En kedeldragt sexet eller ej kan nu være overmåde praktisk til formålet ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 11. Så flittigt og så midt om natten..... ;o)
  Forventninger har du nu sikret dig i bakkevis - det er da herligt.
  Kh Helle

  SvarSlet
 12. Tak, Hanne for dine varme tanker! Jobsituation? Lyder spændene! ... Eller?

  Hæ hæ, Susanne, Det er plastikknive, som jeg klipper 3 cm. af. Det billigste efter persiennerne.

  Tak, Bente, Lisbeth og Marianne i Hvam, for jeres umiddelbare oplevelser af mine indlæg! Det er jeg faktisk rigtig glad for! Især, at det kan bringe grin og fnis.

  Jeg har jo arbejdet journalistisk før, men ikke om de ting, jeg virkelig brænder for. Så jeg nyder såmend bare at skrive og det flyder ud af fingrerne. Og det går heldigvis betragteligt bedre end at læse lige pt.

  Marianne i Hvam, forresten: 2 ting: 1) Sig til, når du får din egen blog op at køre. Glæder mig til at følge den! 2)Smart at spørge i en kiosk efter bakker! Men sushibakker er også ok. :D

  Dorte: Har du en keddeldragt til formålet? Hvis ikke, så er der jo virkelig knaldtilbud på det link, jeg sendte. Og sex... det er sgu alligevel så opreklameret ;P :D

  Ja, jeg kikker også til dem (næsten) dagligt. Må have forklaret mig selv, at jeg måske bare skal ..... vente (lidt længere) og se. :)

  Lækker lørdag! Og tak for alle jeres søde kommentarer.

  SvarSlet
 13. Hvor har du dog været flittig og så om natten.
  Håber det lykkes for dig.
  Det tror jeg, for det ser ud til, at dunhar tjek på det der.
  Jeg skal først til at fosøge mig med frøsåning.Tak for oplysningerne.

  SvarSlet

Læg rigtig gerne en kommentar, hvis du har lyst. Det er desværre ikke altid, ejg har kræfter til at svare hver enkelt, men jeg læser og genlæser dem ofte og glædes hver eneste gang!