HAVEHELBREDELSE

Lad det være sagt med det samme: Det her er et langt indlæg. Dem, der helst vil have dejlige fotos, et godt råd og en lille sjov historie, må klikke videre. Andre, der interesserer sig for, hvorfor hulen vi har det så godt, når vi tilbringer tid i haven, kan læse med her.

Når haven er et helle
At være til som menneske i det 21. århundrede indebærer for os alle umådeligt store krav til det at være menneske. Deraf en masse sygdomme, eller i hvert fald mistrivsel. Dem vil vi ikke beskæftige os med her, blot nævne, at det for hjernen og sindet, for den emotionelle habitus og for vores helbred i det hele taget er en stor udfordring at leve og arbejde i den postmoderne verden. Vi løfter den alle - eller næsten alle - med godt humør, med stor entusiasme, ildhu og engagement. Vi lever for og af at blive bekræftet, at være succesfulde og af at have relationer - være en del af et større fællesskab.

Sat på pause
Det er svært at leve et langt liv i det 21. århundrede uden at vi ind i mellem rammes af sygdom - det kan være nogle af de såkaldte livsstilssygdomme som kræft, blodpropper i hjerne eller hjerte, det kan være demens, traumatisk udbrændthed og stress, det kan være erhvervede hjerneskader eller skader af andre slags, som sætter vores livsudfoldelse på standby. For de fleste for en tid. For nogen for altid.

Uanset om vi rammes af sygdom eller om vi bare drøner rundt i familiefabrikken, hamsterhjulet, i den daglige trummerum, så er der i vores del af verden store krav til det at være til:

Vi skal løse problemer hele tiden - i hjemmet og på arbejdspladsen. I det private rum og i det offentlige. Det kan være en gummistøvle, der er blevt væk, et barn der græder - eller er snavset, det kan være en vigtig kundeordre, der er ved at smutte i svinget, en lang indkøbsliste, en masse møder, der skal planlægges eller en eksamensopgave, der skal skrives. Det kan være hvad som helst. Ting, der skal identificeres, analyseres, forstås, løses, gøres. Evalueres, fornyes, gennemtænkes, udvikles. Gøre, gøre, gøre.

Vi anvender vores rationelle fokuserede bevidsthed til alle disse ting og i vores bestræbelser på at være den gode mor, den moderne og nytænkende, rummelige chef, partner, veninde eller datter. Vi er flexible, imødekommende, servicemindede, tilgængelige. Vi har - eller efterstræber - kontrol over os selv, det vi gør og det, andre gør. Vi er PÅ og til rådighed.

Hele tiden.

Et sted, vi kan forsvinde
Der er ikke ret mange "heller" i vores hverdag, som vi kan "forsvinde" i. Hvis toilettet er optaget, er vi på den. Vi mangler steder, hvor vi mentalt, kropsligt og følelsesmæssigt kan være i fred.

Vi har brug for at kompensere.Vi har brug for måder at "holde fri" på. Måder at "slukke for hjernen" på. Måder ikke lige at være til rådighed på. Måder, hvorpå vi kan nyde, være og vegetere. Uden forventninger og krav. Uden to streger under resultatet. Uden fuld kontrol.

Haven er sådan et helle.

HVAD ER DET SÅ HAVER KAN GIVE OS?
Haver er defineret som et indhegnet sted nær bolig - en overgang mellem inde og ude - forstået som herinde i det trygge - modsat derude i det "vilde", i det pulserene liv. I verden.

Og når vi er i vores have, er vi ude, og samtidigt inde. I det trygge. I det, der er vores. På vores eget territorie. Dér kan ingen jage os, og hvis vi jager, bestemmer vi det selv - f.eks. ibirske skovsnegle og ukrudt mellem fliserne. Eller klapper efter skaderne.

Her er vi trygge.
I haven kan vi have en anden form for bevidsthed og opmærksomhed, end den, vi har i arbejdslivet. Vi er mere intuitive og adspredte. I haven kan vi:
 • falde i staver
  • Det er ikke nødvendigt at skulle noget i en have. Der er ingen konventioner om, at når du er i haven, så skal du præstere. Tvært i mod. Du kan nøjes med at være. Vegetere. Sidde og se frem for dig, lade tanker falde til ro, eller lade dem vandre, lade din bevidsthed opfange af ... en bille, eller en sky, solsortens stangspring hen over plænen. Et edderkoppespind. 
 • følge med i udvikling
  • Hvis du har levet i mere end bare 5 år, har du  lagt mærke til hvordan en rose ser ud, når den springer ud. Eller en mælkebøtte. Det er ikke sikkert det ligger i din bevidste hukommelse, men du bærer rundt på det som tavs viden. Du har i dit indre kammer af billeder gemt et af, hvordan den ser ud i knop, i næsten sprunget ud, i fuld blomst, som moden og næsten faldet blomst og når den er afblomstret og står med hyben eller stjerneskærm af hvide frø. Du ved det og du følger med i udviklingen af alt, hvad der er på vej, på toppen og på vej væk igen. Ikke særlig nyttig viden, men dybt tilfredsstillende - at følge med i det.
 • undres
  • Du bliver dagligt forundret. Hvorfor blomstrer høstanemonerne allerede nu - det er ikke en gang Sankt Hans, og hvorfor står den nyligt sået lupin allerede med blomst - den er jo to-årig. Hvad får musvitterne til at vælge en glemt kasket som bo og hvordan hulen har de tulipaner båret sig ad med at skyde op her, jeg satte dem jo over i bedet. Naturen har egen vilje. Og den er ikke beregnelig. Den er uendelig mangfoldig og snyder og overrasker os hele tiden. Jo mere vi ved om den, desto større sandsynlighed er der faktisk for at blive (glædeligt) overrasket. Utroligt, ikke sandt?
 • fordybe os
  • Hvis du har prøvet f.eks. at forkultivere, som det hedder, altså at så frø i små drivhuse og minipotter, og så fremdrive velvoksne planter frem fra frø, ja, så ved du, hvad det vil sige, at være fordybet i noget, der sådan set ikke kræver særlig meget analytisk sans, men i høj grad kræver koncentration og fordybelse. Du forsvinder simpelthen fra omverdenen og er i flow. Den tilstand (af flow) opnår du så nemt som ingenting, når du sysler rundt i haven. Måske lægger du ikke helt værke til det. Det er faktisk et kvalitetstegn. Måske er der bare gået 4 timer, siden du lige gik ud for at hente en radise eller et æble. 
 • være intuitive
  • Når du har "åbne sluser" er du modtagelig for det, som er.  Du er intuitiv, du opfanger ting med din bevidsthed, som din tænkende hjerne måske ikke blander sig synderligt i. Kun ved at registrere, at de der to krukker skal da lige have vand og nu skal jeg have topkappet Phlox´ene inden de sætter blomst. Det intuitive er ikke rationelt - eller det er det, det har bare sit eget rationale. Sin egen fornuft. Så når din ikke-have-interesserede partner spørger til formålet med et eller andet projekt, kan det være svært at forklare. Det er bare vigtigt. Lange sammenkædninger og årsagsforklaringer kan ligge til grund for, at den der plante ikke skal stå dér, men hellere skal flyttes derhen og det skal være nu, for ellers..... et eller andet, som er ret besværligt at forklare. Fordi det er intuitivt. Et rigtigt rart sted at være - i intuitionen altså - fordi den netop ikke stiller krav til dig. Du er bare i den intuitive tilstand, er modtagelig for det, du modtager af informationer, accepterer det, du når frem til at resultater uden at dømme og vurdere. Du gør bare. Du lader dig bare være til - i en højere sags tjeneste. F.eks. det enkle; at skabe en vidunderlig have.
 • reflektere
  • At sidde på knæ og luge kan for mange virke enerverende, kedeligt, gentagelse på gentalgelse. Men sådan er livet jo også - ret beset! Gentagelse på gentagelse. Og når vi er i det mode, så er det som at meditere et mantra, bare med hænderne. Vi behøver ikke at tænke over hvilken plante vi lader stå, og hvilken vi fjerner. Vi gør det bare. Og der frigiver en masse energi til at give slip på tanker. Til at falde til ro, til at lade dagens små og store puslespil og skærmydsler falde på plads. Signe Wenneberg fortæller, at hun efter et par timers lugning pludselig tænker: Hvad har jeg egentlig tænkt på i al den tid? Og det er afsindigt vigtigt at være i den tilstand, fordi det svarer til - ja meditation eller drømmesøvnen (REM), hvor du berarbejder dagens og livets udfordringer - blot på et ufokuseret og irrationelt niveau. Det niveau, der får alt til at falde på plads.
 • spejle
  • En gåtur i en skov, en vandretur i haven, at have et vue over en mark med en efterårshimmel kan alt sammen give os mulighed for at lave sindsbilleder. At lade det, vi ser i naturen spejle vores indre. Vores følelsesliv, vores sindstilstand, vores smerte, lyst, længsel, glæde og tab. Der er uendelige muligheder for at falde til ro og forstå sig selv på et dybere plan. FInde dine egne rødder, ganske som egetræet hviler i sine. Du skal bare lade det ske. Være åben for det og lade spejlingen ske uden at vurdere og dømme med din tænkende hjerne. Det, du fanges af, er vigtigt. For det afspejler noget inde i dig, som fylder dig på den ene eller den anden måde. Og at lade det komme bare et lille nyk længere frem i bevidstheden er helbredende - fordi din erkendelse på det ubevidste plan så kan arbejde videre med det. I mens triller du med trillebøren, vinker til egernet med en nød i munden eller samler ramsløg i en lysning mellem egetræerne, mens du lytter til åens stille rislen.
 • glædes
  • Thor Nørtrandreskriver i sin bog "Glæd dig" om det fænomen at kunne glædes over noget uplanlagt. At spontan glæde og oplevelser, der ikke er forventede, planlagte og systematiserede skaber glæde. Og hvis der er noget, der bestemmer selv, uanset hvor meget vi forsøger at styre og kontrollere, så er det i haven. Der er altid en plante, som selv har bestemt. Krudt eller ukrudt. Eller myrer, der finder udveje. Og omveje. Eller for længst glemte planter, der pludselig spirer frem og fortryller et kedeligt sted i haven.
 • opsamle tavs viden
  • At iagttage naturen og alle dens kloge "overlevelsesstrategier", kan give os mennesker en følelse af respekt, ærbødighed og give os mulighed for at tage "strategien" til os. Det kan være en Hosta, der med sin bladform er skabt til at lede regnvandet ned i jorden så den næres. Det er da genialt ikke. Det vil jeg også gøre. Være ledende for det, der nærer mig. 
  • Det kan også være at anvende vandet fra brændenælderne som utøjsbekæmpelse og gødning eller at anvende sædeskifte i køkkenhaven, så planterne ikke kommer til at mangle de næringsstoffer, der er lige dér hvor de har vokset. Det kunne vi andre såmend også lære af.
 • være nærværende/mindful
  • At opholde sig i en have inviterer til at være meget nærværende i det, der er. Særligt, hvis vi ikke farter alt for meget rundt, men bevæger os roligt, måske slet ikke. Hvis vi bare sidder og får øje på det, der er i umiddelbar nærhed opdager vi ikke at tiden går før ungerne står og råber på mad og hunden trækker os i buksebenet. Den tilstand (mindfulness) udvider vores verden. Vores sanser opdager detaljer, vi ikke havde opdaget, hvis vi blot for af sted. Og så skal jeg hilse og sige, at det er ret så "mindfuldt" at lave frikadeller og pasta på rekordtid, fordi hele familien er skrupsultne.
 • opdage at verden bliver større
  • Mange haveelskere er også amatørfotografer. Og jeg forstår det godt. Hvis man evner at give slip, fade hen og iagttage, - gå i slow - så er det er umuligt ikke at fascineres af naturens store vidunder. Årene i et storkenæb (blomsten altså), aftegningerne på en sten, vandets overfladespejling af trækronerne, sollysets blide stråler gennem et tulipanblad....
 • afspænde
  • prøv at genkalde dig lydene fra en have. Blæsten i trækonerne, enkelte fugles fløjten eller pippen fra en redekasse, frøer i det fjerne, et tog, der kører forbi, en græsslåmaskine nogle haver væk, børn, der griner, et løbehjul, vand, der løber, høns, der pludrer i den sene eftermiddagsslapperas. Alt sammen lyde, der til sammen udgør et lydtæppe af difus vellevned, som du måske i virkeligheden ikke bemærker ret meget med dit "vågne" jeg. Men din ubevidste opmærksomhed lægger mærke til dem. Og spænder af. Du trækker vejret på en helt anden og dybere måde, og du kommer i en defokuseret tilstand, der på mange måder minder om den, vi kommer i, når vi er i trance, eller når vi mediterer. Afspændte, fredfyldte og genopladelige.
 • se forandringer i det kendte og trygge
  • Vi kender hver en krog af vores have. Eller vores udsigt, eller vores tur i skoven. Den er det samme - og der forskellig hver eneste dag og som forandrer sig året rundt. Små forandringer, der med det blotte øje måske ikke ses, men af det trænede, nærværende og opmærksomme øje bemærkes. Det er trygt at opleve gradvise forandringer. Det "forklarer" vores hjerne, at alt er ok. Og så slapper nervesystemet af. Ret praktisk.
 • kontakte egen spiritualitet
  • At se det store i det små, at mærke, at man hører til i det store fællesskab, at åbne for den kraft, naturen udsender og bibringer kan give én en ydmyghed overfor skaberværket og den forunderlige genialitet, alt levende er gennemsyret af. Det er ikke helt til at sætte system-ord på fra et kendt vokabularium. Det er vanskeligt at få dem, til at dække det, vi oplever. Det enkelte menneske ved det, mærker det og nogen er heldige at have en anden at dele det med.
 • skabe succes
  • Alle har brug for succeser. Om ikke andet så for ens egen skyld. Bare at mærke, at noget vil lykkes. Det bekræfter os i at der er en mening med, at vi er her. Sådan er til i det hele taget. I haven skal der ikke ret meget til at skabe selv små succeser. Der er hele tiden noget at være stolt over. Især hvis vi lader være med at lade os forblænde af, hvad andre kan. De andres græsplæner. De andres drivhuse eller bedkanter. Man skal altid sammenligne med sig selv  og de fremskridt, man har foretaget. Ikke med de andre. De har helt andre forudsætninger.
 • acceptere, det er nu er
  • Det er ikke alt, der er i vores kontrol. Særligt ikke i haven. Selvom mange af os nyder at tænke om os selv, at vi har helt styr på det. Det helbredende består i at indse, at vi ikke har den fulde kontrol og at det er ok. Alt er som det skal være. Der kommer altid en dag i morgen og en chance til til næste år. Hvis det altså ikke bare er perfekt som det er.
Listen er meget længere.

Jeg har endnu ikke fortalt, at man har fundet ud af, at de bakterier, der findes og frigives når vi graver i jorden bidrager til at vi danner mere serotonin i hjernen. Du ved, det der lykkestof, som forhindrer depression.

Hvorom alting er, så kan man tale om, at vi alle er udstyret med en intelligens og en værenstilstand, der i dagliglivet - og specifikt i arbejdslivet - ikke bliver anvendt og påskønnet så meget (nok), men som er med til, at vi kan reproducere os selv, genoplade vores kreativitet, vores rationalitet og vores effektivitet. Alt det, som skal anvendes i den offentlige sfære - i arbejdslivet.

Haver hører til i privatsfæren og det synes jeg de skal blive ved med. At hospitalsystemerne endelig langt om længe har indset, at det er helbredende at befinde sig i grønne omgivelser (Alnarp i Sverige og Aboretet i Hørsholm) er bare rigtig, rigtig godt (og på tide). Jeg håber politikerne vil bevilge mange penge til disse terapihaver. Imidlertid mener jeg, at vores samfund og den enkelte er bedst tjent med, at vi selv tager havehandsken på og tingene i egne hænder. Og der sker i alle Danmarks haver. OG inde i hovederne på os selv. For det er jo ikke hvordan man har det - men hvordan man tar´det.

Det er min påstand at haver er helbredende og genopbyggende, energigivende og trivselsfremmende. Og at det at tilbringe tid i haver, er med til at udvikle, vedligeholde og gendanne intelligenstyper, som vi, som menneskehed er lige ved at miste.

Hvis ikke vi går ud i haven.