tirsdag den 3. juli 2012

En vanskelig dame - Duftlupinen

Duftlupinen "Pink Javelin" er altså en vanskelig dame at få til at spire. I hvert fald i mine hænder. Men hun er jo så bedårende, og når hun til og med dufter, så måtte hun altså bare bo i min have i sommer.

Duftlupinen "Pink Javelin"

Dufte har et direkte "link" til "krybdyr-hjernen", og når det drejer sig om vidunderlige blomsterdufte, så sender de besked til hjernen om "Fred og ingen fare".  Så alt, hvad jeg holder af , som til og med er bedstemoragtigt OG som dufter, skal vokse i Den Helbredende Have.

Stædig
Jeg synes grundlæggende ikke det er svært at lave lupiner selv, de er lykkedes fint. Røde, pink, hvide - alle mulige afarter af Russel-lupinerne. Men den et-årige duftlupin har virkelig drillet mig.

Nu skal man ikke komme her og være obsternasig i min have, og når jeg har sat mig for at ville prøve en-årige, så har de bare også at makke ret....  Tanken faldt mig overhovedet ikke ind, at jeg kunne have fået gamle uspiredygtige frø fra leverandøren. Hele 4 gange forsøgte jeg mig før det lykkedes.Nå.

Forklaringen på, at de bare lå og formuldede nede i potterne hele marts og april og et stykke ind i maj, må ligge hen i det uvisse, for endelig dukkede de op. Og så er alt jo glemt og livet er godt igen.

Duftens nydelse
Jeg går hver dag ud og stikker næsen ned i dem. Det er i sig selv lidt fysisk træning af gå og bukke sig. OG da de går til midt på lårene, er det en smal sag.
Den sarte, nænsomme opmærksomhed, man har, når man sender sin næses sanser ud i et rum og dufter........... Det er det hele værd.

Når så nysgerrigheden og ens udadvendte sansning belønnes... Ahhhhhhhhhh, så er alt godt i en kort lykkerus´ stund.

Duften hos "Pink Javelin" er ikke en kraftig duft, men den er der. Resten af nydningen går til øjnene.


Nyd din tirsdag - hele dagen!

20 kommentarer:

 1. Hej Marianne,
  Lupiner er jo ikke så nemme. Herligt at det går godt hos dig.
  Min eneste lupin står i hækken. Har forsøgt at flytte dens søster men det gik ikke.
  Måske jeg skulle frøså nogen. Din duftlupin er meget yndig. Står de i direkte sol hos dig?

  SvarSlet
 2. Er de ikke nemme? Det vidste jeg heldigvis ikke!
  Duftlupinerne står i vores nordvendte baghave, som vi er mest i (fordi den er ugenert og hyggeligst).
  Der er sol det meste af dagen, dér hvor de står.

  SvarSlet
 3. Det lyder godt med den duftlupin, men det er nok ikke noget for mig, når den er svær at få til at gro. Så jeg holder mig til den Blossom/blåssom, som jeg har købt ved Staudefeen, den dufter så skønt.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Gør den det? Ku man ikke lige få et link eller et foto? For det her fjas gider jeg ikke igen til næste forår!

   Slet
  2. Der er foto på mit indlæg fra i dag, sat ind efterfølgende, så kan du se det. Det er det sidste billede. Samtidig kan du nyde mine roser :o)

   Slet
 4. Den er godt nok noget af en smuksak den lupin, det er da bare ærgerligt at det er sådan mas at få den til at spire....

  Det kunne være du skulle prøve at tage frø af frøkenen (det må hun absolut være) og så se om du ikke skulle have bedre held med dem til næste år.. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, der var noget dér, Annette! Det vil jeg gøre!

   Og JO det MÅ være en frøken, men de nykker ;)

   Slet
 5. Undskyld min uvidenhed, men er duftlupin en speciel art lupin, eller hvordan hænger det sammen?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det skal du altså ikke undskylde, Marie. Det er jo bla.a det, vi har hinanden til - os havefolk!

   Mmmmja. Den er 1-årig. De fleste andre lupiner er staudelupiner. Men jeg er ikke lupin-specialist, så det er det, jeg kan sige.

   De fleste staudelupiner dufter ikke nævneværdigt.

   Slet
 6. Godt du var heldig Marianne.. :)).. Har sandelig opdaget at jeg også har lupiner. Omme i indhegningen hvor dyrene gik. Dem har vi ikke mere, så nu kan de være i fred og komme frem med deres smukke næser. Hvide. Skal da have flyttet dem om i haven.. Vil også gerne have flere, men hvis de er SÅ besværlige... hhmmm... Det må komme an på en prøve næste år, for det er vel for sent i år ??

  KH Lena

  SvarSlet
  Svar
  1. Heldig + stædig. Jeg tror ikke det er for sent i år til staudelupinerne. De smider jo frø nu eller snart. Så hvis man efterligner naturen, så går det vel.

   M;En det er nok for sent til de 1-årige duftlupiner i år. Hvis du ikke boede så langt væk, Lena, så skulle du komme og sniffe til dem. Ville være SÅ hyggeligt med et havebesøg fra dig! MEn hvis du kommer til Kbh. og har lidt ledig tid, så sig til. Ikk´:)

   Slet
  2. Tak Marianne for dit venlige tilbud... Måske jeg lige pludselig kommer. Har da en kusine i Gentofte, så kommer derover engang i mellem (ca hver 2. år, så vi overrender jo ikke hinanden ;)) Men ja det ville være rigtig hyggeligt !!

   Slet
 7. Hele dagen er nydt og ryggen er dejlig mør :-/
  Sikke en smuk lupin. Den har jeg aldrig set før.

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, det er så sundt med havearbejde ;)

   Slet
 8. Hvor er den dog smuk. Jeg har aldrig før hørt om duftlupiner.
  Dem vil jeg bestemt kigge efter.
  Tak for kigget.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg nyder i hvert fald mine. Held og lykke med dem!

   Slet
 9. Hun er godt nok smuk hende frøken Javelin, måske man skulle prøve den til næste år.
  knus
  Annette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, håber du får friske frø. God fornøjelse!

   Slet
 10. Hvor er hun yndig, din duftlupin. Flot at du var så tålmodig, og at du blev belønnet med den skønne blomst og duft.

  Jeg elsker lupiner, og jeg synes også, at de almindelige lupiner har en fantastisk duft - sådan lidt krydret peberagtig.

  SvarSlet
 11. Hvor er den smuk - det er lige før, man kan dufte den :o)

  SvarSlet

Læg rigtig gerne en kommentar, hvis du har lyst. Det er desværre ikke altid, ejg har kræfter til at svare hver enkelt, men jeg læser og genlæser dem ofte og glædes hver eneste gang!