tirsdag den 21. juni 2011

Sommersolhverv - her er 3 trylledrikke!

Som barn syntes jeg at druiden i Asterix var den mest spændende person i alle tegneserier og som teenager læste jeg Danny Druehylds håndbog forfra og bagfra, så jeg stadig kan huske ordlyden i de fleste kapitler.

Men så kom livet med uddannelse, kærester, studier, børn, jobs, forældremøder og alt hvad der hører til et fortravlet kvindemenneskes fremadstormende dagsprogrammer.

Så selvom der på min bogreol står hyldemeter af både nyere og temmeligt bedagede håndbøger om troldoms- læge-, krydder- og helbredende urter, og selvom jg fra tid til anden har sneget mig ud og høstet en torsdag under fuldmånen omkring Sankt Hans, så skulle der altså gå 47 år af mit liv, før jeg fandt helt på plads i mig selv og dedikerede mig til at fremstille trylledrikke.

Det er sommersolhverv i dag d. 21. juni. Det dag, som er længst af alle på året og den nat som er kortest. På torsdag fejrer vi Sankt Hans, i dag siger kalenderen at Solen står i Zenit i Krebsens vendekreds.
Verden simrer, grøder, blomstrer og er i eksplosiv vækst. Alt sammen ligger derude og venter på os. Med al sin visdom og helse. Hvis du høster i disse dage, kan du udnytte den ekstra kraft, der er i alle planter og urter, fordi saftrne stiger mod solhverv og aftager så langsomt igen mod vintersolhverv.
Sådan nogle opskrifter er jo hemmelige og man skal være med til alle mulige ritualer med snogegift, barnehænder og sådan noget, men jeg tror på, at der er en grund til at du nu er på denne her side og at du selv kan administrere din egen hang til troldom, røgelse og alskens folkemindeviden.

Her får du 3 opskrifter på de allermest helbredende og skattede urtebrændevin af lægeurter. Det er alle planter, du går forbi på din gåtur, når du er ude i det blå. Vil jeg tro!

Hyldeblomst, Prikbladet Perikon og Røllike.

Hylden fortsætter mange steder sin blomstring ca. 14 dage endnu. Prikbladet Perikum skal til at blomstre nu, og da det er knopperne, du skal bruge er det UD mit der vuns - eller i hvert fald snart, hvis du skal være med her. Endelig er Rølliken begyndt at blomstre og det er tidligt! Den har du til gengæld god tid med - dens blomstring kan vi regne med, varer ved til september.
Det gælder for høst af alle tre urter, at det skal gøre i tørvejr, helst i starten af blomstringsperioden og også helst i starten af dagen - dog efter at morgenduggen er fordampet. Alt sammen for at bevare de æteriske olier så intakte som muligt. Dernæst gælder det, at man ikke skal skylle urterne. De skal naturligvis plukkes afsides trafik og anden forurening, men nøjes med at ryste eventuelle småkryb af. Det kan virke mærkeligt, men når de nu er usprøjtede og når nu grunden til at vi plukker dem, er for at bevare deres intense og unikke kraft, duft og smag, så kontrollér din vanlige pertentlighed og hold nalderne og urterne fra vandhanen.

Jeg bruger wodka. Snaps - f.eks. linjesnaps kan også bruges, men wodka er det reneste, mest smagløse og billigste. En flaske koster lige under 60 kr. i Netto, så har jeg ikke sagt for meget. OG smagløst - det er ellers ikke noget jeg hælder til, men i denne forbindelse er det et MUST!

Kærligheds-vin/Hylde-brændevin: 


4-5 skærme er nok til en hel flaske. Rib dem fra stilkene, ryst dem og læg dem i et syltetøjsglas. Den skal kun trække i 3 - 5 dage, og vinder ikke ved lagring, synes jeg. Skal derfor drikkes som sommerbrændevin. Kan tilsættes rørsukker, så bliver den mere cocnac-agtig. Jeg laver kun et lille glas af den, da vi ikke konsumerer så meget brændevin her hjemme, men til gengæld kan du tørre nogle af dine blomsterskærme - eller smide en pose af dem i fryseren. Så kan du altid lave dig en ny portion. Virkning:  
 • Beskyttende, 
 • helsebringende, 
 • slimløsende, 
 • feberstillende, 
 • glædebringende, 
 • varmegivende, 
 • kærlighedssmittende.
Lykke-snaps/Prikbladet Perikum: 


Her er ca en håndfuld nok til en hel flaske. Laver du tinktur, som er et koncentrat, der skal blandes op (1:3) med ren spiritus senere, er et syltetøjsglas nok. Start med at ribbe knopperne af. Smid blomster, blade og stængler i kompostspanden.

Når du plukker den prikbladet, så undersøg, om der er små oliekirtler på bladende af blomsten. Er det for indviklet, så kan du altid mase en knop mellem fingrene. Bliver dine fingre røde, som mine gør her på fotoet, så er den hjemme. Prikbladet Perikon kaldes jo også for Johannesurt - opkaldt efter Johannes Døberen. Meget aktuelt her omkring Sankt Hans!


Ned i et pinligt rent glas, på med sprutten og voila - se hvor rødt det bliver allerede kort tid efter. Og det bliver bedre og bedre! Særligt med solen skinnende i. Så heldig var jeg ikke denne morgen. 


Virkning: 

 • Lykkebringende
 • Beskyttende
 • Livgivende
 • Depressionsdæmpende
Djævleuddrivnings-drik/Røllike-snaps: 

Alle kvinder, der har prøvet at have menstruationssmerter, ved hvorfor et begreb som djævelen er opfundet. Her er urten, der i årtusinder - lige så længe som hylden - er blevet brugt lægende og helbredende. Den er også anvendt som urt mod virusangreb og feber og andet djævelskab - jeg er sikker på at den også virker den dag i dag. På f.eks. stress og uvenskab. Bare frem med to glas og et godt sted at sidde, se på hinanden - skål - og så er alt det onde drevet ud! Pluk den hen over hele sommeren. Jeg plukkede ca. fuldblomstrende 20 skærme. Hvis du krydser nogle rosa Rølliker på din vej, så tag dem endelig med. Ikke de lyserøde kæmpeudgaver, som står som stauder i haverne - de her ingen lægende virkning, men dem, der står side om side med alt muligt andet grønt ude i moder natur. Samme procedure. Af med stilkene, ned i glasset med blomsterne og på med det stærke. Låg på.


Virkning: 

 • Feberstillende
 • Djævleuddrivende
 • Maveberoligende
 • Glædesgivende
 • Helsebringende

Nå. Stil glasset i sollys den første uge. Stil det mørkt de næste 3 - 6 måneder. Den kan med fordel lagres og vinder derved. Både i smag og virkning. Bliver mørkebrun med tiden. 

Nu ved du jo godt, at hvis du føler dig syg, så skal du søge læge og alt det der.
Men lidt selvhealing med troldomsurter er ikke af vejen. Tvært i mod! Det er helbredende at føle sig i kontakt med sit urmenneske. Det er helbredende at høste droger i den helbredende og livsgivende sags tjeneste - synes jeg.


Husk lige at si blomsterhovederne fra efter 3 - 5 dage gennem et pinligt rent viskestykke lagt i en si. Et kaffefilteer kan også sagtens bruges!

Smuk helse og lykke, fred og ingen farer i midsommeren til alle!

5 kommentarer:

 1. Sikke nogle lækre opskrifter. Jeg er også selv lidt af en "urteheks" - har allerede lavet en hyldeblomstsnaps, men har puttet lidt citronverbena i, for at give det lidt syre. Smager rigtig godt, men tag citronverbenaen op igen efter kort tid - den giver meget smag på ingen tid.
  Skal ud og plukke flere hyldeblomster i denne uge - så gemmer jeg saften til vinter - hvor en glas kold hyldeblomstsaft helt sikker vil gøre godt.

  SvarSlet
 2. Ja, det er jeg også sikker på den vil, Frk. Lavendel! Jeg er heller ikke helt færdig med at høste - vil dog vente til der er lidt sol i vente, da jeg vil tørre nogle til te. Dem på fotoet er røgt i køleren til en saft.

  Held og lykke med på fredag, hvis vi ikke tales ved. :)

  SvarSlet
 3. Det var måske ikke så tosset med lidt trylledrik :-)
  Tak for opskrifterne. Om jeg så lige får taget mig sammen, og får det gjort, er en anden sag :-)

  SvarSlet
 4. Tak for indlægget :-) Det var sjovt at læse.
  Jeg får det nok heller ikke gjort, men det er jo altid sundt at lære noget nyt :-)

  SvarSlet
 5. Hanne og Signe: Det er sjovt I siger det. Jeg genkender så godt så godt den fornemmelse og der er jo derfor de dersens 47 år er gået. Men det er jo faktisk bare at købe en flaske wodka når du alligevel handler. Plukke nogle blomsterhoveder af på din gåtur, ryste dem i vasken, ribbe dem fra stilkene og smide dem i et gammelt syltetøjsglas med wodka over.
  Låg på. Stil lyst. Urter gennem si en uge efter.

  Nå. Men juni ER da også én af de allertravleste havemåneder synes jeg. Kan næsten ikke følge med. Der sker noget nyt hver dag!

  SvarSlet

Læg rigtig gerne en kommentar, hvis du har lyst. Det er desværre ikke altid, ejg har kræfter til at svare hver enkelt, men jeg læser og genlæser dem ofte og glædes hver eneste gang!