søndag den 17. april 2011

Den beskyttende, helbredende brændenælde

Jeg kommer tit til at bande over ukrudt. Og i vores have har vi meget! En ven af mig sagde en gang, at vi måtte have meget frodig jord, og det grinede vi selvfølgelig af, men der er faktisk noget om det.
For der er én slags ukrudt, jeg faktisk overvejer at flytte samlet hen til egen vokseplads - ja, læs: bed. Og selvom jeg har slået hovedet er jeg ikke blevet skør.

Det er Stor Nælde, (Urtica Dioica), bedre kendt som brændenælde. På billedet her er den ikke ret stor, men den kan blive godt en meter eller mere. på begge ledder. Vi har faktisk en hel del i haven og efter flere kilder at dømme (bl.a. Esrum Kloster) er det faktisk fordi man har en jord, der er meget rig på næring. Nælderne vokser nemlig dér, hvor rødderne finder næring, som planten så kan optage, hvilket så giver planten en hulens masse gode egenskaber.
Lad være med at forveksle Brændenælde med Døvnælde, selvom bladene ligner hinanden. Det er meget nemt, for Døvnælden er fuldstændig harmløs og har næblignende bløde hvide blomster og er nydelig i buketter:

Brændenælden får også blomster, men de kommer midt på sommeren og er ubetydelige, hænger i klaser og ser ikke særligt dekorative ud. Så dem springer vi over.


Hva?
Ja, det hørte jeg godt, du sagde. "Hva?" Sådan med a´et langt nede i den bagerste del af ganen. Som aét i arbejde. Men det er altså rigtigt. For selv om du kan brænde dig noget så nederdrægtigt på den, så er den en skattet lægeurt gennem årtusinder og en ualmindelig praktisk haveplante for haveelskere, der ønsker at undgå kemiske sprøjtemidler i haven. Det ser vi alt sammen lidt nærmere på her.

Vi starter med nødhjælpskassen: 

Hvis du har brændt dig eller gør det fremover, er der råd at hente: Find straks en plante i Skræppefamilien. Det kan være vejbred, rabarber eller andet og tag bladene og gnid på det ramte sted, så der kommer plantesaft ud og siver ned i huden. Hvis du ikke lige har det ved hånden, så grib en håndfuld saftigt græs og gnid på. Efter kort tid -et par minutter måske - fortager svien sig og efter lidt flere minutter forsvinder udslettet. Godt så. Så er vi rede til at gå i gang.

 Planten indeholder som sagt en lang række af berigende stoffer, der er gode for mennesker og planter. Da jeg ikke er kemiker eller hortonom eller sådan noget, vil jeg ikke gå i dybden med det her, give kildeangivelser osv. Blot lige liste op. Vi lægger ud med det helbredende og gavnlige for mennesker, og derefter for haven:

Hvad er den god for? 
Brændenælder er fulde af jern, Zink, Silicium, Klorofyl, Kalium, Kalcium, Flavonider, Histamin, Serotonin, Vitamin A, C og K samt sikkert flere andre aktive stoffer, jeg ikke aner noget om.

Dvs. at de er virksomme på rigtigt mange ting. De
 • får dit blodsukker til at falde
 • menes at fremme mulighederne for at blive gravid
 • fremmer mælkedannelsen hos ammende mødre
 • hindrer eller lindrer allergiske anfald og eksemer
 • øger blodomløbet
 • lindrer alle slags gigtsmerter
 • renser blodet
 • er vanddrivende, dvs. lindrer bl.a. urinvejsinfektioner
 • lindrer hovedpiner
 • er effektivt hårskyllemiddel
 •  (f.eks. siges det at fremme hårvæksten og hindre skæl)
 • frisker ømme fødder op (fodbad)
I tidligere tider var det jo afgørende at familien fik en masse vitaminer, kraft og styrke efter den lange, trange og kedsomme vinter, hvor kosten stod på vælling og grød. Og saltede sild, når der var fest. Så du kan gøre som vores formødre: gå ud og høste til en dejlig duftende brændenældesuppe (det er om foråret, den er aller mest virksom og fuld af saft og kraft). Når plantens blade bliver kogt, så brænder de ikke længere, hvilket er rart at tænke på, når man skal spise det. Her er flere opskrifter på anvendelse af urten. Og internettet er fuld af flere.

Jordforbedring
Jeg ved ikke om du har bemærket det. Men hvor de har vokset, er der altid nemt at komme i jorden med en spade. Man kan nærmest bare stikke hænderne ned i jorden med udstrakte fingre efter man har flyttet den. Dvs. at den ilter jorden og gør den anvendelig til at plante i. Man kan godt (især her om foråret, hvor den endnu ikke har vokset sig så stor) blive overrasket over det kæmpe rodnet, sådan en plante kan have. Rødderne kan godt gå langt ned, men de er så fintmaskede at de nærmest danner en måtte. Og den er ikke vanskelig at få op. Jeg selv bruger opvaskehandsker, for selv om jeg nøjes med at røre rødderne, som brænder knap så meget og selvom jeg kan lindre med græs, vil jeg selvfølgelig helst undgå smerten fra de små hår på bladene.

Men mit råd ti dig er, at hvis den ikke står et meget uheldigt sted, så lad den stå.

Skadedyrsbekæmpelse og gødningsvand
For du kan bruge af den hele sommeren - strakt ud som en elastik: Dvs. sommeren fra nu af, hvor de første blade titter frem og så indtil frosten tager den.

Til bekæmpelse af skadedyr og som biodynamisk ukemisk gødning til havens planter, kan du høste hele den lyse del af året. Når du tager af den, sætter den blot nye skud, så blot du efterlader ca. 10 cm. af planten, så kommer den sig hurtigt igen.

Der er flere måder at lave plantevandevand på:
 • Fyld bunden af en vandkande ti formålet i op til en håndsdybde med friske skud.
 • Hæld vand over og lad den stå i solen i et døgn eller to. 
 • Brug det. Fyld op igen og lad stå i en dag eller to.
 • Genfyld sådan ca. 8-10 gange. 
 • Det udtyndes selvfølgelig, men planten når jo også at vokse og vandet at virke.
Den anden metode er at fylde et kæmpe kar til randen med planten (stængler og det hele), hælde vand over  og lade det stå og gære i sommeren bagest i haven. Det kommer der koncentreret brændenældevand ud af.

Fortynd vandet ca. 1 eller 2, afhængigt af behov for styrke. Med naturlig skadedyrsbekæmpelse, kan man ikke ødelægge de planter, der vandes med vandet, så længe, du ikke bruger det ufortyndet. Så visselig er naturen indrettet.

Bonusordning
En sidste ting, som brændenælden "gør for dig" er, at den ved sin blotte tilstedeværelse tiltrækker sommerfugle, bier og andre insekter, der hjælper bestøvningen af havens øvrige planter. Så hvis du ikke har så mange af den slags planter, der gør det, så har du en ekstragevinst her. 

Billigt
Hvis du er interesseret i denne artikels emne, så surfer du sikkert rundt på nettet lige om lidt og læser om alle de begejstrede menneskers erfaringer og om den 1000-årige kulturhistorie, der knytter sig til planten. Det kan også være, du vil købe te (fordi det ikke huer dig at plukke selv, eller fordi du netop har smidt dem i kompostbeholderen eller din affaldssæk. Det kan også være, du ikke har nogen nælder i haven).

Gør bare det. der findes mange udgaver (økologiske, biodynamiske, almindelige osv.) og til en billig penge.OG de smager forbavsende godt! Der er ikke en gang brug for honning til at søde med. Det er som om, den indeholder et let sødestof i sig selv.

Men allerbilligst (hvis nu du vil drikke MEGET) er det at snige sig ind i ALDI og købe en æske med tebreve til omkring 8 danske gode kroner.

Jeg sidder netop og har tømt dagens første kop. Og jeg skal have flere!

12 kommentarer:

 1. Vi er helt enige om den gode nælde! Den er også her i rigelige mængder - både hvor vi er enige om, den må være, men sørme også steder, jeg ikke synes, det er fedt - som når den sniger sig ind i rosenbedet fx. Jeg har planer om en Nældens Dag den 1. maj her på Lavendelgården...de gør det jo i Sverige, så hvorfor ikke?? Jeg har ideer til den, men ville gerne have andre med...det er jo heller ikke sikkert at folk finder ud af det første år?????se evt. på min blog, der henviser jeg til den.

  SvarSlet
 2. Dejlig information omkring brændenælden. Tror jeg vil nøjes med at samle den i naturen!

  Jeg mindes at have læst tidligere, at udtræk af brændenælden også er rigtig god som næring til planter?

  Ha' en dejlig forårssøndag :)

  SvarSlet
 3. Ja, det er da en herlig idé med en nældedag. HVad laver man på en sådan?
  Lavendel - er det din blog, der hedder Lavendelkrogen??? Jeg leder og leder i haveblogland. Send lige et link, så´ du sød. M ;)

  SvarSlet
 4. Det er da helt rigtigt Susanne! Jeg må have været lidt søvnig her på denne palmesøndagsmorgen, da jeg skrev indlægget. Det er jo ikke kun skadedyrsbekæmpende egenskaber, Nælden har. Den gør det simpelthen ud for gødning, hvis man ikke lige står og har en hest, ged, due, høne eller andet. Af den økologiske og nænsomme, men virkingsfulde slags.

  SvarSlet
 5. Jeg har tænkt mig at bruge den til gødning. En spand med vand og godt med brændenælder, og efter en uges tid eller to, når det lugter rigtig fælt, er den klar. Jeg har rigeligt af den udenfor hegnet, så den kommer ikke ind i min have med rod på ;-)
  Synes også, at det er en god idé med nældens dag 1. maj.

  SvarSlet
 6. Ja, Ina, det var faktisk også mit udgangspounkt for at skrive artiklen, men fokus blev lidt diffus. Brændenælde er en fantastisk "blomsterven", idet den gøder med alle de stoffer, den har hevet op af undergrunden.
  Man kan også smide skvalderkål, og andre ukrudtsplanter ned i det der gødningsvand og så gøre/vande med det. Huske at fortynde, hvis det har stået for længe.

  SvarSlet
 7. God artikel! Tak for den..
  Knus Inga

  SvarSlet
 8. Ang. skadedyrsbekæmpelse. Kan man bruge det til at holde stikkende insekter væk fra sin bremserigtig plagede hest??? Lyder ellers rigtigt spændende med gødningsvandet. God sommer Karin

  SvarSlet
 9. Hej Hvis man bruger nælden til saft, hvad så med brand effekten. Skal den hældes over med kogende vand inden Døvnælden kan den også bruges til noget, og hvad sker der hvis man forveksler de to.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej du, ukendte
   Jeg har ikke selv afprøvet at lave saft af brændenælder endnu, men du kan bruge dem til alt muligt - stort set det samme, som du anvender spinat til. Og næringsindholdet og vitaminer og mineralindholdet er vist oven i købet større.

   Brænd-effekten fortager sig, når bladene har været overhældt med kogende vand. Gør derfor det, inden du anvender dem til at indtage.

   Og ja, døvnælden kan også bruges. Her er det primært blomsterne (og de er hvide og sidder langs stilken, bladene brænder IKKE), der smager dejligt honning-agtigt.

   God fornøjelse!

   Slet
 10. Jeg spurgte lige "Faster Google", hun har altid et godt tip. Se f.eks. hvad de skriver om anvendelsen af brændenælder her på SAMVIRKE´s website: https://samvirke.dk/artikler/8-ting-du-kan-bruge-braendenaelder-til

  SvarSlet

Læg rigtig gerne en kommentar, hvis du har lyst. Det er desværre ikke altid, ejg har kræfter til at svare hver enkelt, men jeg læser og genlæser dem ofte og glædes hver eneste gang!