onsdag den 30. marts 2011

Kursus i avis-potning

Når man er udgået for tørvepotter, og når alle ens plastikpotter allerede er i brug og når mælkekartonnerne også er i gang, så man ty til en metode, der er billig og hurtig.

Du starter med at købe dig en Eco-pot-maker til sådan ca. 250 kr. i dit lokale havemarked. Det er ca. samme pris for den dims, der står ved siden af... men den optager jo planter i lang tid, inden du kan genbruge den.


Jeg synes faktisk selv det er mange penge at give ud (der er jo 1000 ting, man kan bruge penge på, når man er VILD med have), men det har vist allerede tjent sig ind og kan jo holde i årevis, udlånes til haveveninder og naboer osv. Hvis du ikke har råd, eller kan få fat på den, så brug et konisk (cylænderformet) lille juiceglas - det kan næsten gøre det ud for det samme.

Første skridt er at du klipper aviser op i lange strimler. Klip rigeligt. Du aner ikke hvor mange du får brug for, og det er praktisk at lave lidt "samlebåndasarbejde". Hvis du har småbørn er det udmærket øje-håndkoordination, at klippe langs tegnede kanter. Og det er hyggeligt samvær og godt for et barn at mærke man kan hjælpe... Men vælg dine hjælpere med omhu. Mine teenage-drenge kikker på mig med opgivende blikke... men de vil gerne agere fotografer, når jeg skal bruge begge hænder til at illustrere.

Nå men du kan jo også gøre det selv:

Det gøres i tre størrelser, der passer til formene:
Lille: 26 x 6 cm.
Mellem: 30 x 8 cm.
Stor: 36 x 10 cm.

I min pot-maker er der, som du kan forstå tre "forme". Bliv ikke forvirret af, at der kun er to forme på billedet. Det er fordi man tager den nederste af den mindste og den øverste af den største og bruger sammen. Det giver den mellemste form. ;)

Nå så er der i gang med at rulle. På med noget afslappende musik og rul. Eller - hvis du er til det: Rock og rul. ;)


Så skal du folde neden for enden:


Og så er det tid at gribe ud efter bundformen, der sikrer, at den "lukkes" til i bunden. Det er den form, der i omfang er lidt større end den, du har brugt til at folde omkring. Drej potten lidt rundt og træk den forsigtigt af formen.


Dem laver du lige 50 stk. af eller hvor mange du nu lige står og skal bruge. Tæl gerne frø op inden.


Så er du klar til at fylde jord i:


Fyld den HELT op og glat til. Det synker jo lidt, når du vander, inden du sår.


Ja, og så er det bare at køre der ud af med såningen. Jeg har fundet ud af, at flødebolle-plasticæsker er geniale til at opbevare dem (a la minidrivhus) inden spiringen. Men salat-plastik-æsker og dem til druerne i Netto er også gode. Der kan de stå side om side, når blot de ikke står for tæt, for så kan de godt mugne.Ellers er en bakke jo også fin! (selvom den er grim). Vi ofrer gerne æstetikken for effektiviteten og genanvendelsen!


Husk at prikke huller i toppen af evt. plast-drivhuse, ellers kan det godt bliver for tæt og dermed risiko for at det mugner. Tjek vandingstilstand dagligt. Ikke for meget vand - og vand helst fra bunden, så de kan suge, ellers er der risiko for at de spæde stilke går til. Du kan altid registrere behovet for vand på, om avispapiret er fugtigt eller tørt i toppen.

Og så lige et tip, hvis du vil sikre, at de ikke mugner:
Bland en sprayflaske op med atamonvand og spray toppen af potten efter såningen. Har læst mig til det.... Vil prøve det ved staudesåningen i efteråret! Så giver jeg et praj om, hvordan det falder ud. Sig gerne selv til, hvis du har erfaring med det!


Og voila - så er der masser af vækstpotter til stort set ingen penge. I starten sorterede jeg artikler og billeder om krig, elendighed og fortrædeligheder fra da jeg klippede i aviserne. Men det er altså alt for omstændeligt. Nu tænker jeg på, hvordan man kan transformere og forvandle de informationer, reklamer, beskeder og artikler fra den store verden omkring os til noget positivt, noget der komposterer og bliver til liv og skønhed. 

Her ser du mine løvemund.


God fornøjelse!

2 kommentarer:

  1. Vil lige tilføje her 1½ år efter, at ATAMON-trickket er genialt!

    Kan også bruges til og af stueplante- og chili/tomat- freaks.

    SvarSlet
  2. OG - hvordan er bælandingsforholdet?

    1:10. Med vand.

    SvarSlet

Læg rigtig gerne en kommentar, hvis du har lyst. Det er desværre ikke altid, ejg har kræfter til at svare hver enkelt, men jeg læser og genlæser dem ofte og glædes hver eneste gang!