tirsdag den 22. marts 2011

Haveplanernes endeligt

Hvordan bliver skønne haver til?

Ved inspiration, drømme, forestillinger.

Ved planer, gennem overblik - og så ved at GØRE det, selvfølgelig. Få det hele til at blive til virkelighed.

Det er særligt det sidste, der handler om helbredelse - at gå rundt derude. Og rumstere. Lade tiden forsvinde, have et eget ur - mavens, solens, årstidens..... Pausens.........

Men i lange perioder har jeg ikke kunne komme ud og gøre noget.

Af flere grunde:

Kong vinters regeringsperiode og så det faktum at jeg kun er frisk i 3 - 5 timer dagligt. Resten af tiden skal jeg hvile. Kan ikke andet. Håber på fremgang- og synes allere det er på vej. Det hjælper unægtelig gevaldigt at have noget at være motiveret af!

Sådan en vil jeg også ha´
Men altså.. I lang tid har jeg kun kunnet ligge og kikke ud ad havedøren og forestille mig paradiset - skiftevis bladre i "Alt om haven", "Isabellas", og et hav af bøger, der alle med deres vidunderlige billeder, skaber oceaner af "gid det var min"-oplevelser.
I alle de bøger, jeg konsulterer (der er heller ikke flere tilbage på bibliotekets hylder) slår de et slag for haveplanen. Lav en plan før du går i gang. Jeg ved nu ikke om det duer...

Af en eller anden grund har det aldrig rigtigt fænget hos mig. Jeg er - om jeg så må sige - et intuitivt havemenneske. Hvad mangler der her.... bum bum, hvad har vi? Nå men så flytter vi dronningebuskene her over, nedlægger det der bed og smider to brudeslør her hen til at fylde op.

Det bliver faktisk meget pænt. Ind til det altså skal laves om igen, fordi jeg finder på noget nyt. Er det ikke bare sådan at have have? Det er processen, der styrer.

Haven i proces - et spejl af ejeren
Helt i baglås går jeg, når jeg ser Hr. Dalbys have. Han er da gået helt over gevind! Køber 800 tulipanløg til en havejord, der ikke kan presses flere ned i. Og fylder krukker op med resten. Kan slet ikke se, det er en have. Det er... ja, hvad er det? En præstation. Et udstillingsvindue. Se hvad jeg kan!

Men det kan han selvfølgelig også. Han ved. hvad han taler om, og han er virkelig god! Giver inspiration. Til mange. Bare vi husker at vi ikke alle har et helt palads. Og et budget af samme volumen.

Nej. Sådan tænker jeg SLET ikke på have.

For mig er haven er et sted der afspejler mig selv. En proces, der er løbende og levende og hele tiden i gang, i forandring. Som viser, hvad ejeren har prioriteret af tid (og- indrømmet penge) i men allermest engagement og knofedt.

For mig er have et sted, hvor jeg glemmer mine egne - eller resten af verdens  - fortrædeligheder. Et sted, der skal kunne nydes, et sted, der ind i mellem bestemmer selv (hvilket faktisk er noget af charmen!), og et sted, hvor stemningen og roen og oplevelsen er i centrum.

(Der er LANG vej til min vision bliver opfyldt, men det er vel også en del af helbredelsen. At se det vokse - udvikle sig).

Ikke på 2½ døgn og voila - så har du ønskehaven med 20 menneskers hjælp og surprice surprice, som de viser det på tv. Men en proces, der løber over mange år. Ja, så det at være tålmodig er også en del af helbredelsen. Og absolut ikke én af mine allerstærkeste sider.
Men det bliver man jo nødt til at være (lære at være), hvis man vil se sine havedrømme virkeliggjort.

Det behøver ikke at koste kassen
Mht. det at have have - og lægge planer, så er jeg nok mere ovre på Signe Wenneberg´s fløj. Det må gerne være lidt skævt, lidt sjovt og lidt anderledes. Og det BEHØVER ikke at koste en formue. Nærmest tvært i mod.

Det kan godt blive en sport!

I vores familie er det kun mig, der har denne hobby. Min mand er opvokset på broerne i Kbh N, og er IKKE handyman what so ever. Synes han selv. Jeg synes nu han er ret god. Når han nu ikke har lært noget af nogen.

Og vi har ingen håndværkervenner, der lige kan komme og fixe tingene. Så jeg har hverken et havebudget, eller halvprofessionel hjælp med etablering af bede, pergolaer, terrasser, udekøkkener, havedamme osv. osv. What 2 do?

Networking og kreativitet er gødningen så drømmene sætter blomst
Så må man jo justere fantasien derefter. Betale sig fra lidt af det og gøre resten selv med masser af kreativitet, et skarpt blik for tilbud og en tiltagende sans for at networke med andre have-entiusiaster. (fedt ord!). Se f.eks. Blomster der kan formeres nemt og billigt på Facebook.

Plantebyt
Vi har planer om en plantebyttedag i oktober i Bagsværd- du skal være så velkommen. Både til at lade dig inspirere (sæt sedler op i supermarkedet eller i lokalavisen, der hvor du bor) eller til at møde op her med det, du har at bytte med. Tror det bliver noget med at tage lidt kage med og en kande kaffe.

Jeg er ved at skabe overblik over, hvad jeg selv kunne tænkes at kunne fremavle, som jeg ikke selv kan bruge her i haven. Måske bliver det alt sammen til noget, måske kikser noget af det. Måske finder jeg på endnu mere. Det blir´som det blir´og vi får se. Det er godt at have noget at se frem til. Nå man nu kommer til at gå over gevind med stiklingeformeringen.

Hold øje med Plantebyttecentralen på Facebook. Se links t.h. for denne tekst.

Drømme skal ud at flyve... - kræver en startbane, når nu sommerfuglene endnu ikke er kommet ud af deres puppe.


Havedagbog
Derfor har jeg - ud over en havedagbog ført de sidste 10 års tid - glæde af at skrive i en huske- drømme- og tænkebog. Det er storartet at sætte sig et øjeblik for at samle tanker og kræfter til det næste, der skal ske. (En udfordring for det intuitive havemenneske, der kan gå fra adskillige halvfærdige indsatser til det næste, der står og kalder, for så at vende tilbage igen nogle timer senere..). Kræfterne kan godt løbe tør - og så er det godt at huske, hvad man havde tænkt sig.

Læs: at lære at tøjle bare lidt af "det intuitive".

I bogen har jeg forsøgt mig med at tegne haven og skrive ned, hvad der står i forvejen, hvad der skal flyttes og hvad der skal plantes eller sås. Men af en eller anden grund bliver det aldrig helt som planlagt. Det er sjovere at stå derude og gøre det, imens man får idéen. Så kan man nemlig se om det holder. Om der er plads. Om det ser ud, som man gerne vil have osv.

Men du skal nu alligevel have lov til at se planen.

Kan ikke vende billedet af en eller anden grund. Så du må vende hovedet.

Som du ser er det et mindmap. Med hovedspørgsmålet: Hvad skal der til for at skabe en landbohave i en forstad?

Jeg har også skrevet en oversigt over i:

Farvel og goddag

Det kikker vi på i næste blog.

1 kommentar:

  1. Very little of this is actually released by the omega replica sale watch industry itself – which is notoriously discreet about sales figures unless they absolutely need to disclose rado replica sale more. Even publicly traded companies that have a duty to shareholders, such as The Swatch Group and Richemont, do not disclose cheap replica watches specific sales figures for brands but, rather, pick and choose to share rolex replica overall growth and declines in various sectors when producing their annual reports. Perhaps the only good semi-third-party panerai replica sale source for data on watch sales is the FHS (Federation de l'Industrie Horlogere Suisse) and, even then, that cartier replica data must be properly deconstructed to understand what it really means.

    SvarSlet

Læg rigtig gerne en kommentar, hvis du har lyst. Det er desværre ikke altid, ejg har kræfter til at svare hver enkelt, men jeg læser og genlæser dem ofte og glædes hver eneste gang!