tirsdag den 7. juni 2011

Hyldene dufter i stuen ind - ude fra Danmarks haver

synger vi  i 'Danmark nu blunder den lyse nat'..... - én af de smukkeste og mest stemningsfulde danske sommerviser, jeg kender.
Og det gør de altså - hyldene - lige om 3 minutter. Nogle af dem er allerede i blomst, det er bare mine, der står i nordsiden af huset, der endnu ikke blomstrer.


Det er hele Danmarks hyldetræ, Sambucus Nigra, vi synger om. 'Nigra' kommer af 'niger', der på latin betyder sort, hvilket narturligvis hentyder til bærenes farve.

Det er alle dele af planten/træet, man kan bruge af hyld og den har gennem de sidste fem- seks tusinde år væres fattigmands husapotek og fredshellige træ, der voksede op ad husmuren, i skel og langs vejene rundt i landet. Gudinden Freja vogter i træets krone og spreder sine lysende kærlige hænder ud i bakke og dal i den danske sommer. Symbolsk betyder Hyld medfølelse og sympati, hvilket jo gør den topmoderne, må man sige. Empati og indsigt i andre mennesker går vist aldrig af mode.

Planten er jo også populær i handlen - nu kan vi både købe hyldeblomstdrik, bolsjer med hyld og forleden læste jeg, at man kan få hyldemarinerede fisk i forretningerne. Det er da værd at prøve!

Jeg vil nu helst selv lave min mad og drikke med hyld og der går sjældent en sommer uden! Det har jeg for mange år siden skrevet om her, hvor du også får opskrifter på hyldenade og andre lækre sager.


Artiklen findes på den så glimrende webside Huset & haven her. Inden du går ind på siden, så væbn dig med en lille smule tålmodighed. Den loader og  så skifter den side, hvorefter artiklen genloader.

Gartnerens ven
Hylden er unik og velsmagende for mennesket, men for os gartnere er den stadig både væsentlig og praktisk at anvende. Særligt hvis du, som jeg, går op i, så vidt muligt helt at undgå at bruge kunstige kemiske midler.

Utøjskur (mod bakterier, lus og svampe)
Pluk en spandfuld blade af almindelig hyld og hæld kogende vand over. Lad det stå og køle af i et et par timer, og du har en glimrende kur mod utøj - særligt bladlus! Du kan lægge nogle padderokker ved, hvis du har nogle!
Jeg har af en eller anden mærkelig grund bladlus i mine Digitalis (Fingerbøl) i forhaven, måske fordi de står under et æbletræ. Og da jeg skulle skrive denne artikel, besluttede jeg min for at prøve hyld som alternativ til den daglige tur med vandslangen. Jeg synes at det tegner fint!

Fæle lus har invaderet toppen af figerbøllet
Farvning:
Du kan både farve tøj violet/lilla og skylle mørkt hår mørkere med bark og blade fra hyld. Jeg har tænkt mig at eksperimentere med det her i sensommeren....Både med farvning, hvis jeg altså får høstet tilstrækkeligt, for det kræver BUNKER af blade og bark, hvis man skal farve stof. Og hvis jeg kan nænne det, for hylden er nu et af mine absolut yndlingstræer!

Men hårskyldningen, den er et ret sikkert hit! Jeg hører til dem, der gråner så meget nu, at det er et must, hvis jeg vil behandles ordentligt i trafikken, så det vil jeg prøve! Dér sparer jeg vel også en hundredelap eller tre pr. halvår. Lidt har også ret!

Insektbalsam:
Du kan også gnide dine arme og ben med blade af hyld (og se stort på den let grønlig nuance, du derved får) og derved undgå insektbid, når du sidder ude på terrassen eller ved bålet en sommeraften!

Kvinder og hyld
MInn erfaring siger mig, at det mest kvinder, der er interreserede i at smage hyld. Kan vi få en forklaring på det? Måske af en mandlig læser? Min mand f.eks. afskyr det i alle sine former - både blomst, blad, bark og bær - som var han et insekt eller andet skab, hvorimod jeg ikke har en eneste veninde eller kvindelig bekendt i min omgangskreds, der kunne drømme om at drikke mindre end to glas med hyldenade, når jeg serverer det. Det smager i øvrigt fortrinligt blandet med lidt danskvand og hvidvin (måske er det derfor?).

Nå, men selvom der er opskrifter i den artikel, jeg har skrevet på Huset og Havens webside, skal du lige have en eksstra med dig:

Jeg har fundet opskriften i Fru Plum´s bog om blomstermad. Her finder du også opskrifter på pandekager med hyldecreme, hyldeblomstcurd, hyldegele med jordbær, stikkelsbærkompot med hyld samt fiskepakker med makrel og hyld i.

Krydret hyldeblomstsalt 
200 g. meget groft salt
2 hele nye hvidløg
2 eller flere chillier - afhængig af ønske om styrke
½ l. hyldeblomster
tynd gul skal af 2 usprøjtede citroner

Skræl citroner med et juliennejern - eller i meget fine strimler. Skær hvidløg i 8 dele på langs. Hvis skallerne på hvidløgne er bløde kan de gå med, ellers skal de væk. Feddene deles også på langs. Aner ikke hvorfor. Men det skriver hun. Flæk chillier og fjern kernerne. Nulr blomsterne af ca. 20 hyldeskærme. Gem ½-delen af blomsterne i en skål og kom resten af tingene i foodprocessoren og kør til det er groft og nogenlunde ensartet. Der må gerne ligge flager af chilli og citronskal. Bland resten af blomsterne i og bred det ud på et stort fad, en bakke eller en kurv med et viskestykke i. Stil det til tørre i solen eller et andet lunt sted. 
Først er det ret tørt, så trækker det væde ud af andre ting, dernæst tørrer det helt. Det kan tage sin tid afhængigt af vejret og luftfugtigheden, der hvor du tørrer. Når det er helt, helt tørt kan det opbevares lufttæt i årevis. 

Du får lige et foto fra bogen "Blomstrende mad" af Camilla Plum. 

Ser det ikke bare lækkert ud?
Der er mange mange ting, man kan bruge hyld til - alle sammen helbredende. Stiller du en skål salat på bordet mens grillen er i gang, kan du jo lige plukke en skærm, ryste den lidt så evt. dyr falder af og ribbe nogle blomster ned som smagfuld og helsebringende pynt ovenpå. Jeg bruger ikke selv at skylle dem,da de æteriske olier og nektaren derved forsvinder. Men det kræver selvfølgelig - som ved al høst - at urten står et sted langt fra forurening. 

Hylden er også god i en buket - eller bare, hvor den står. Det er som om man kan mærke varmen, sommeren, kærligheden og livet, når man har en hyld.

Hvis du har spændende opskrifter eller erfaringer med hyld, så sig frem! Du må også gerne sende mig en mail, så videre bringer jeg senere.


Bærrene vender vi tilbage til, når de modnes.

Må kærligheden værne dig.

søndag den 5. juni 2011

Blomstrings-rødmen og sex i baghaven

Åh, hvor det dog gror det hele. Jeg har det som om, jeg hellere må være vågen i alle døgnets 24 timer, bare for at kunne følge med. Forleden morgen slog en farvetone mig.....

Du kan allerede se det i denne sides forsidefoto - den rødmende hortensia:

DET ER SOM OM BLOMSTER RØDMER

Vi tager lige på guidet fotosafari. Advarsel: Vi bringer billeder, der nok kan komme til at ose lidt af sex:

Vi starter lige i pæonbedet. Vi ved jo godt at bonderosen rødmer dybt og ser ned som var den en bly viol. Selvom hun er en barmfager tøs!


Dækbladet på silkepæonen rødmer
Men iagttag lige yndighederne her. 
De rødmer alle sammen:Rosens stilk, knop og nyudsprungne blade rødmer

Vellugtende aftensstjernes 1 årige blade rødmer

Phlox rødmer kraftigt!
Her er det dronningebusk, der står på spring
Det hele handler vel lidt om sex, når man nu 
tænker over det. Og det gør jeg åbenbart! Sig det ikke til nogen!
Husløg er ret sexede:


Og Troldhaslen har både hud og hår og snor og vrider sig......Man skulle tro, at resten af baghaven lod sig inspirere:
Der kysses og krammes
Og elskes

Og selv efter blomstringen.... kan man ligge og rødme lidt på terrassen:

To glemte tulipanfrø
Undskyld dette lidt vovede sex-orgie-indlæg.... Måske ikke helt passende i havesammenhæng...., men jeg kunne bare ikke lade være.

Det hele handler jo bare om forplantning. I mens kikker vi på.